ROOTS BASISCURSUS VOLGEBOEKT Als je het aanmeldformulier invult wordt je in volgorde van boeken op de reservelijst gezet. Bij meer dan 6 personen start een parallelle tweede cursus.

Ben je beginnend natuurfotograaf met een digitale (spiegelreflex)camera met verwisselbare lenzen of een systeemcamera met een zoomlens? En wil je je verder ontwikkelen in het fotograferen van landschappen, vogels, insecten en zoogdieren? Dan is deze basiscursus echt iets voor jou!
Onder de bezielende leiding van professioneel natuurfotograaf Henkjan Kievit leer je de kneepjes van het vak.

OPZET VAN DE BASISCURSUS

De basiscursus natuurfotografie bestaat uit 6 lesdagen die in het midden van het land worden gegeven. Na een theoretische inleiding volgt een praktijkdeel in de middag met lunch in het veld en een korte nabespreking achteraf. Daarnaast zijn er twee extra workshops die aansluiten op de eerder gegeven lessen en ruimte bieden voor verdere verdieping.

De exacte data van de workshops zoals hieronder vermeld zijn indicatief. Afhankelijk van andere activiteiten op de cursuslocatie kan er wellicht nog een week verschoven worden. De cursus vindt echter altijd op een vrijdag plaats van 09.00 uur tot 17.00 uur in de Schaapskooi van de Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden aan de Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd

12 november 2021

Kennismaking met de cursusleider en medecursisten;

Inleiding in de techniek van digitale camera’s. Onderwerpen hierbij zijn de meer technische basisvaardigheden zoals werken met diafragma, sluitertijd, witbalans, autofocus, iso- waarden en scherptediepte.

Tijdens het praktijkdeel in de middag wordt er vooral geoefend met verschillende technische instellingen. Omdat er een kleine groep is, maximaal 12 mensen, kan er ruimschoots aandacht worden besteed aan ieders individuele wensen en mogelijkheden.

21 januari 2022

Winterlandschappen. Dit is een mooi rustig onderwerp om mee te beginnen waarbij vooral wordt gelet zal worden op compositie, invoerende lijnen, de plaats van de horizon in het plaatje, de gulden snede en vlakverdeling.

Het praktijkdeel zal waarschijnlijk plaatsvinden in een van de uiterwaarden van de Lek.

18 maart 2022

Tijdens deze derde lesdag gaan we vooral kijken wat voor soort lenzen je het beste kunt gebruiken voor verschillende doeleinden. We behandelen verschillende objectieven zoals groothoek-, tele-, standaard- en macrolenzen, maar ook andere hulpmiddelen als converters, statieven, kleding en dergelijke. Verder komen hierbij zaken als compositie, licht, scherpte en onscherpte aan bod.

Tijdens het praktijkdeel in een natuurgebied in de buurt gaan we oefenen met de verschillende lenzen.

22 april 2022

Op deze cursusdag gaan we het onderwerp landschapsfotografie nog wat verder uitdiepen waarbij de focus meer op dieptewerking, lagen en de rol van de achtergrond zal komen te liggen.

Tijdens het praktijkdeel zal het dan gaan om de oefening met bijvoorbeeld planten struiken of hekken en dergelijke in de voorgrond, het opbouwen van lagen in de foto en de plek en positie van de achtergrond.

20 mei 2022

Dit is het seizoen om ons bezig te houden met de fotografie van vogels, amfibieën, en zoogdieren, die zijn nu allemaal heel actief.  We zullen dan ook stilstaan bij het gebruik van camouflagekleding, fotohutten en schuiltenten.

In het praktijkdeel ga je, afhankelijk van je eigen voorkeuren, met een van de soortgroepen aan de slag, wellicht zelfs in een fotohut of schuiltent.

17 juni 2022

Juni is normaal gesproken de topmaand voor macrofotografie in al zijn facetten. Er zijn volop vlinders, andere insecten, planten, prachtige planten, kortom, onderwerpen genoeg om je in vast te bijten.

Tijdens het praktijkdeel gaan we naar een prachtig natuurgebied in de buurt waar je je helemaal kunt onderdompelen in de wondere wereld van de macrofotografie.

Extra workshopdagen

Afhankelijk van de belangstelling zullen er meerdere extra workshops worden georganiseerd.

In ieder geval in februari vindt nog een winterse workshop plaats in een nog nader te bepalen natuurgebied.

In de maand mei houden we een extra workshop in de Everdingerwaard. Hier zijn volop mogelijkheden voor het fotograferen van vogels, landschap en bijzondere planten. 

De extra workshops starten een half uur voor zonsopkomst en eindigen zo’n 6 tot 8 uur later. Voor een lunch in het veld wordt gezorgd.

Je kunt er voor kiezen om deze cursus per dag te volgen en af en toe een dag over te slaan. Wil je je echter ontwikkelen tot een allround natuurfotograaf, dan is het natuurlijk wijs om de hele cursus te volgen.

De prijs voor deze basiscursus is:

€ 120,- per dag, voor abonnees van Roots geldt een speciaal tarief van € 100,- per dag.

Bij deelname aan de hele cursus (6 dagen) krijg je 10% korting.

Deze tarieven zijn inclusief: koffie, thee en lunch maar exclusief: vervoer naar de cursuslocatie en de praktijklocaties.

Alle lesdagen zijn op een vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. De extra workshops beginnen een halfuur voor zonsopkomst en eindigen 6 tot 8 uur later.

Maximum aantal deelnemers: 12.

Locatie: De Schaapskooi, natuurcentrum van de Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden, Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd.

Info & aanmelden:

Je kunt je aanmelden door op de button hier rechts te klikken en dan het formulier in te vullen. We nemen daarna spoedig contact met je op.

DATA BASISCURSUS ROOTS

12 november 2021
21 januari 2022
18 maart 2022
22 april 2022
20 mei 2022
17 juni 2022

EXTRA WORKSHOPS

In februari 2022 vindt nog een winterse workshop plaats in een nog nader te bepalen natuurgebied.

In mei een extra workshop in de Everdingerwaard.

Afhankelijk van de belangstelling zullen er meerdere extra workshops worden georganiseerd.