fbpx

Basiscursus Natuurfotografie Roots Academy 2022/2023

Na een succesvolle eerste cursus organiseren we vanaf november voor de tweede keer een Basiscursus Natuurfotografie in samenwerking met het tijdschrift Roots.

Ben je beginnend natuurfotograaf met een digitale (spiegelreflex)camera met verwisselbare lenzen of een systeemcamera met een zoomlens? En wil je je verder ontwikkelen in het fotograferen van landschappen, vogels, insecten en zoogdieren? Dan is deze basiscursus echt iets voor jou!
Onder de bezielende leiding van professioneel natuurfotograaf Henkjan Kievit leer je de kneepjes van het vak.

Opzet van de Basiscursus

De basiscursus natuurfotografie bestaat uit 6 lesdagen die in het midden van het land worden gegeven. Na een theoretische inleiding volgt een praktijkdeel in de middag met een heerlijke lunch in het veld. Iedere cursusdag start met een nabespreking van de resultaten van de dag er voor. Daarnaast zijn er bij voldoende belangstelling twee extra workshops die aansluiten op de eerder gegeven lessen en die ruimte bieden voor verdere verdieping. De basiscursus zal doorgaan bij een minimale aanmelding van 10 deelnemers. Er is plaats voor maximaal 15 deelnemers.

De cursus vindt altijd plaats op een vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur in de Schaapskooi van de Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden aan de Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd en een natuurgebied in de buurt. Een cursusdag start met een terugblik op de vorige dag, een theoretisch deel waarbij veel foto’s worden getoond en besproken en een praktijkdeel in het natuurgebied in de buurt.

20 januari 2023

Kennismaking met de cursusleider en medecursisten;

Inleiding in de techniek van digitale camera’s. Onderwerpen hierbij zijn de meer technische basisvaardigheden zoals werken met diafragma, sluitertijd, witbalans, autofocus, iso- waarden en scherptediepte.

Tijdens het praktijkdeel in de middag wordt er vooral geoefend met verschillende technische instellingen. Omdat er een kleine groep is, maximaal 15 mensen, kan er ruimschoots aandacht worden besteed aan ieders individuele wensen en mogelijkheden.

17 februari 2023

Winterlandschappen. Dit is een mooi rustig onderwerp om mee te beginnen waarbij vooral wordt gelet op compositie, invoerende lijnen, de plaats van de horizon in het plaatje, de gulden snede en vlakverdeling.

Het praktijkdeel zal waarschijnlijk plaatsvinden in een van de uiterwaarden van de Lek.

17 maart 2023

Tijdens deze derde lesdag gaan we vooral kijken wat voor soort lenzen je het beste kunt gebruiken voor verschillende doeleinden. We behandelen verschillende objectieven zoals groothoek-, tele-, standaard- en macrolenzen, maar ook andere hulpmiddelen als converters, statieven, kleding en dergelijke. Verder komen hierbij zaken als compositie, licht, scherpte en onscherpte aan bod.

Tijdens het praktijkdeel in een natuurgebied in de buurt gaan we oefenen met de verschillende lenzen.

21 april 2023

Op deze cursusdag gaan we het onderwerp landschapsfotografie nog wat verder uitdiepen waarbij de focus meer op dieptewerking, lagen en de rol van de achtergrond zal komen te liggen.

Tijdens het praktijkdeel zal het dan gaan om de oefening met bijvoorbeeld planten struiken of hekken en dergelijke in de voorgrond, het opbouwen van lagen in de foto en de plek en positie van de achtergrond.

26 mei 2023

Dit is het seizoen om ons bezig te houden met de fotografie van vogels, amfibieën, en zoogdieren, die zijn nu allemaal heel actief.  We zullen dan ook stilstaan bij het gebruik van camouflagekleding, fotohutten en schuiltenten.

In het praktijkdeel ga je, afhankelijk van je eigen voorkeuren, met een van de soortgroepen aan de slag, wellicht zelfs in een fotohut of schuiltent.

16 juni 2023

Juni is normaal gesproken de topmaand voor macrofotografie in al zijn facetten. Er zijn volop vlinders, andere insecten, prachtige planten, kortom, onderwerpen genoeg om je in vast te bijten.

Tijdens het praktijkdeel gaan we naar een prachtig natuurgebied in de buurt waar je je helemaal kunt onderdompelen in de wondere wereld van de macrofotografie.

Extra workshopdagen

Afhankelijk van de belangstelling zullen er een of meerdere extra workshops worden georganiseerd.

In ieder geval in februari vindt nog een winterse workshop plaats in een nog nader te bepalen natuurgebied.

In de maand mei houden we een extra workshop in de Everdingerwaard. Hier zijn volop mogelijkheden voor het fotograferen van vogels, landschap en bijzondere planten. 

De extra workshops starten een half uur voor zonsopkomst en eindigen zo’n 6 tot 8 uur later. Voor een lunch in het veld wordt gezorgd.

 

De prijs voor deze 6 daagse basiscursus is: € 720,- en voor abonnees van Roots geldt een speciaal tarief van € 600,-.

Deze tarieven zijn inclusief koffie, thee en een heerlijke lunch maar exclusief het vervoer naar de cursuslocatie en de praktijklocaties.

Alle lesdagen zijn op een vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. De extra workshops beginnen een halfuur voor zonsopkomst en eindigen 6 tot 8 uur later. Het tarief voor de extra workshops is € 120,- per dag en € 100,- voor abonnees van Roots

Minimum aantal deelnemers: 10

Maximum aantal deelnemers: 15

Locatie: De Schaapskooi, natuurcentrum van de Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden, Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd.

Info & aanmelden:

Je kunt je aanmelden door op de button hier rechts te klikken en dan het formulier in te vullen. We nemen daarna spoedig contact met je op. Let op, de vorige keer was de cursus in no time volgeboekt. Wil je graag deelnemen, wacht dan niet te lang met aanmelden.

Geen STO Garantieregeling van toepassing

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

DATA BASISCURSUS ROOTS

20 januari 2023
17 februari 2023
17 maart 2023
21 april 2023
26 mei 2023
16 juni 2023

EXTRA WORKSHOPS

In februari 2023 vindt bij voldoende belangstelling nog een winterse workshop plaats in een nog nader te bepalen natuurgebied en in mei een extra workshop in de Everdingerwaard.

Afhankelijk van de belangstelling is het mogelijk dat er meerdere extra workshops worden georganiseerd.