DATUM FOTOSAFARI

17  t/m  23 september 2023

 

PRIJS  € 2.440,- p.p.

 • Herfstkleuren ultima forma
 • Majestueuze Finse fauna
 • Inspirerende begeleiding

      

 

Herfst in Finland, paradijs op aarde

Finland is in de herfst misschien wel een van de mooiste bestemmingen op aarde om naar toe te gaan. De schitterende herfstkleuren vormen een prachtig decor waar dieren als bruine beer, veelvraat, korhoen en zeearend zich in presenteren. Tijdens deze reis kom je in diverse schuilhutten om de machtige Finse fauna in verschillende settings te fotograferen. Tijdens deze onvergetelijke ervaring krijg je begeleiding en ondersteuning om je natuurfotografie naar een nog hoger niveau te tillen.

 

      

De spanning van wat er komen gaat is uniek. Bruine beren kun je altijd wel verwachten, maar komt bijvoorbeeld ook de veelvraat, zeearend of misschien zelfs wel een wolf. Leg af en toe je camera even opzij om je te realiseren waar je bent en wat je meemaakt. Ruik de beren, hoor ze grommen en plonzen door de zompige grond. Dit is een reis om nooit te vergeten.

En dan nog dit. Je verblijft deze week in een echte Finse lodge. Midden in het gebied waar we al het moois gaan fotograferen. Dat is ideaal want je verliest zo geen tijd met het vervoer naar de schuilhutten. Overdag kun je rondzwerven in het gebied, gaan we op zoek naar ongerepte riviertjes, prachtige landschappen en dat allemaal in de mooiste herfstkleuren. Er is ruimte voor het beoordelen en nabewerken van foto’s, speciale verdieping in bijvoorbeeld macrofotografie, afhankelijk van het weer zelfs nachtfotografie of het noorderlicht of bijzondere technieken. Er is kortom, naast de spectaculaire beren en andere dieren van alles te beleven. Als extra hoogtepunt tenslotte ga je ’s ochtends een keer naar de Korhoenders die volop aan het bolderen (baltsen) zijn. Een spektakel dat je niet mag missen!

    

   

Globale dagplanning

Omdat de zon in september rond ongeveer 05.30 opkomt gaan we, als de weersomstandigheden goed zijn, voor het ontbijt al even een uurtje of twee/drie fotograferen bij mooie lichtomstandigheden. Daarna gaan we ontbijten. Afhankelijk van de interesse kunnen we na het ontbijt weer het veld in om met landschapsfotografie, herfstkleuren of andere zaken aan de slag te gaan. Ook kunnen we overdag een beetje bijslapen, foto’s bespreken of de mogelijkheden van nabewerking doornemen.

We hebben een vroege maaltijd om een uur of 15.00 om daarna naar de verschillende fotohutten te gaan. Dit is namelijk de tijd dat de dieren actief worden. We blijven tot het donker in de hut om daarna terug te keren naar de lodge voor nog een lichte avondsnack.

Mochten de omstandigheden goed zijn (dat wil zeggen heldere luchten en niet te veel maanlicht), dan is het zelfs mogelijk om noorderlicht te fotograferen of met sterrenfotografie aan de gang te gaan. Als die gelegenheid zich voordoet kijken we overdag al wat de beste locaties zijn om ’s avonds naar toe te gaan.

 

   

Programma onder voorbehoud van weersomstandigheden en dergelijke:

Zondag 17 september

Aankomst op Kuopio Airport in ieder geval voor 18.00 uur. Van hier uit gaan we per busje naar Kuhmo alwaar we ons in de lodge installeren.

’s Avonds gaan we nader kennismaken en bespreken we de verwachtingen en wensen voor de komende dagen

 Maandag 18 tot en met vrijdag 22 september

Afhankelijk van de omstandigheden en de wensen van de deelnemers wordt per dag bekeken wat het beste uitkomt voor die dag. Dat bespreken we ‘s avonds.  Voor het ontbijt, rond zonsopkomst, gaan we aan de slag met landschapsfotografie, maar ook bestaat de kans op bijvoorbeeld Auerhoen of Hazelhoen die langs de weg zitten. In de beken/riviertjes speuren we naar Bevers en natuurlijk slaan we andere soorten niet over.

Ontbijten doen we om een uur of 09.00. Afhankelijk van de interesse kunnen we na het ontbijt weer het veld in om met landschapsfotografie, herfstkleuren, filters of andere zaken aan de slag te gaan. Ook kunnen we overdag een beetje bijslapen, foto’s bespreken of de mogelijkheden van nabewerking doornemen.

We hebben een vroege maaltijd om een uur of 15.00 om daarna naar de verschillende fotohutten te gaan. Dit is namelijk de tijd dat de dieren actief worden. We blijven tot het donker in de hut om daarna terug te keren naar de lodge voor nog een lichte avondsnack.

Mochten de omstandigheden goed zijn (dat wil zeggen heldere luchten en niet te veel maanlicht), dan is het zelfs mogelijk om noorderlicht te fotograferen of met sterrenfotografie aan de gang te gaan. Als die gelegenheid zich voordoet kijken we overdag al wat de beste locaties zijn om ’s avonds naar toe te gaan.

Zaterdag 23 september

Nog een laatste mogelijkheid om ’s ochtend bij zonsopkomst aan de gang te gaan. Na het ontbijt pakken we de spullen weer in om te zorgen dat we tegen 12.00 uur weer op Kuopio airport zijn. Hiervandaan vliegen we via Helsinki weer naar huis.

Locatie:

We verblijven in het Boreal Wildlife Centre in Kuhmo. Deze organisatie staat al jaren bekend als een van de beste plekken voor wildlife fotografie in Finland. De dieren zijn gewend aan mensen in de observatie/fotohutten en laten zich goed zien als ze op zoek gaan naar voedsel. De lokale gidsen weten exact wat de fotomogelijkheden zijn en helpen ons uitstekend op weg.

Omdat het gebied waar we verblijven vlakbij de grens met Rusland is mag hier niet worden gejaagd. Dat maakt dat de beren en andere dieren veel meer op hun gemak zijn en niet de stress kennen van de aanwezigheid van mensen. Ideale omstandigheden dus om deze machtige beesten te zien, hun aanwezigheid te ervaren en ze te fotograferen.

              

 

 

Prijs per persoon: € 2440,- Toeslag voor een eenpersoonskamer € 195,-

Dit is inbegrepen in de prijs:

 • Vervoer van het vliegveld Kuopio naar het Boreal Wildlife Centre en terug;
 • Alle transport ter plaatse;
 • Alle maaltijden tijdens het verblijf in het Wildlife Centre;
 • 6 Overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer;
 • 5 Middagsessies in een verschillende fotohutten;
 • 1 Ochtendsessie in een fotohut voor baltsende Korhoenders;
 • Begeleiding door een professionele fotograaf gedurende de hele reis.

Dit is niet inbegrepen in de prijs:

 • Retour vliegticket Amsterdam-Kuopio; Eventueel kunnen wij dit voor je verzorgen, vraag naar de mogelijkheden en voorwaarden;
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Drank en dergelijke
 • Reisverzekering

Deelnemers

 • Minimum aantal deelnemers: 5
 • Maximum aantal deelnemers: 7

Voor wie

Deze workshop is toegankelijk voor alle fotografen, zowel de beginnende als de meer gevorderde natuurfotograaf. We zijn met een kleine groep dus er is volop ruimte voor ieders eigen persoonlijke ontwikkeling. Naast de beren en andere dieren die we vanuit de schuilhutten fotograferen kun je hier volop aan de slag met landschapsfotografie, prachtige herfstkleuren, maar ook bijvoorbeeld macrofotografie of creatieve technieken.

Dit is fysiek geen zware reis. Je wordt per busje naar de locaties getransporteerd en als we lopen bedragen de wandelingen bedragen nooit meer dan een paar kilometer in een zeer relaxed fotografen tempo.

  Aparatuur

  • Digitale camera;
  • Statief;
  • Diverse lenzen, liefst groothoek, macro en (kleine) telelens (minimaal 300 mm, 100-400 of 60 – 600);
  • Eventueel (grijs)filters of polarisatiefilter;
  • Voldoende baterijen, opladers, geheugenkaartjes; (Nederlandse stekkers passen ook in Finse stopcontacten)
  • Optioneel maar wel fijn: laptop met een programma om je foto’s te kunnen bekijken en  bewerken;
  • Zaklamp of hoofdlamp om bij te schijnen bij nachtfotografie.

  Betaling

  Reis- en/of annuleringsverzekering

  Paspoort of identiteitskaart:

    Bagage:

    We reizen tijdens de fotosafari in een busje, waarin de bagageruimte beperkt is. Neem alles mee wat je nodig hebt, maar ook niet meer dan dat. Uiteindelijk komen we er altijd wel uit.

    Algemene voorwaarden:

    • Klik hier voor de algemene voorwaarden.

    Klimaat:

    • Het moge duidelijk zijn dat de weersomstandigheden de laatste jaren steeds moeilijker zijn te voorspellen; maar voor zover het kan geldt het volgende:
    • De weersomstandigheden zijn in Finland iets meer gekoppeld aan een landklimaat dan in Nederland. Maar erg groot zijn de verschillen niet;
    • Gemiddeld is het maximaal 12°C in september in Kuhmo en minimaal rond de 7°C;
    • Er valt in september gemiddeld op 15 dagen neerslag met een totaal van 35 mm;
    • Gemiddeld sneeuwt het 1 dag in september.

    Kleding:

    • Goede (warme) buitenkleding waarbij je rekening houdt met goed en slecht weer en waarmee je op de grond kunt liggen;
    • Stevige (waterdichte) schoenen of laarzen;
    • Wind- en waterdichte jas en eventueel een regenbroek;
    • Een fotorugzak met wat extra ruimte om drinken en zo mee te kunnen nemen

    Tijdsverschil:

    • Er is een tijdverschil van 1 uur tussen Finland en Nederland. Dat betekent dat het in Finland een uur later is dan bij ons. Is het hier 10 uur ’s ochtends, dan is het in Kuhmo al 11 uur.

    Elektriciteit:

    • Het voltage is in Finland ongeveer hetzelfde als in Nederland, 230 volt. De stopcontacten zijn van hetzelfde type als de Nederlandse. Het is handig om een klein stekkerblok mee te nemen, dan kun je op 1 stopcontact gelijktijdig camera, laptop en mobiele telefoon opladen. Vergeet niet al je oplaadsnoeren mee te nemen!
    • Meer informatie vind je hier.

    Valuta/betalen:

    • Je kunt in Finland overal met een bankpas, telfoon, smartwatch of creditcard betalen. De munteenheid in Finland is, net als bij ons, de euro.

    Wifi:

    • In de lodge heb je een redelijk tot goede WiFi beschikbaar. Buiten in het veld wil de dekking van het mobiele netwerk soms nog wel eens haperen, maar over het algemeen gaat het heel goed.

    Garantieregeling

    Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

    Reisvoorwaarden Henkjan Kievit

    Op dit aanbod zijn verder ook de reisvoorwaarden van VOF Vanellus Vanellus van toepassing.