fbpx

DATUM

8 t/m 12 juni 2024

AANTAL DEELNEMERS

5  –  7  personen

PRIJS  € 1085 p.p.

 • Inspirerende begeleiding
 • Rijke variatie aan natuur
 • Prachtige onontdekte natuurpareltjes

FOTOREIS RIVIERENGEBIED   8 tot en met 12 juni 2024

Een fotoreis naar de mooiste gebieden tussen Lek en Linge, de leukste rivieren van Nederland. Verblijf in een karakteristieke en sfeervolle B&B op een eeuwenoud landgoed. Een uitstekend ontbijt, lunch en diner en tot slot een inspirerende creatieve fotograaf als reisleider. Alle ingrediënten voor een ontspannen weekje natuurfotografie.

                               

 

Op reis door het rivierengebied van midden Nederland

Een fotoreis naar een onbekende parel in de natuurkroon van Nederland. Onbekend voor velen, maar niet onbemind door wie het gebied kennen. Het rivierengebied tussen de Lek en de Linge, kleinschalig agrarisch landschap, de uiterwaarden langs de rivier, kleine maar prachtige natuurgebieden… Hier komt fotograaf Henkjan Kievit vandaan, hier is hij opgegroeid, heeft hij leren vissen, zwemmen, gestruind door de uiterwaarden en natuurlijk leren fotograferen. Hij kan je dan ook als geen ander meenemen naar dit gebied. Het is prachtig om naar verre landen te reizen, bijzondere soorten te zien, nieuwe gebieden te ontdekken, maar wat is Nederland toch rijk aan schitterende natuur. De prachtige lanen en dijken op landgoed Mariënwaerdt, de ongereptheid van de Zouweboezem, de uiterwaarden van de Lek bij Everdingen en Culemborg, de reeën in de Regulieren, de talloze insecten en orchideeën in het tichelterrein bij Buren, kortom, hier kun je je wel een week of meer vermaken!

En dan nog dit. Je verblijft deze week in een luxe prachtige authentieke vakantielocatie, B&B De Neust op Heerlijkheid Mariënwaerdt, een stijlvolle boerderij op een eeuwenoud landgoed. Gelegen midden in de natuur, aan het riviertje de Linge. Fameus vanwege het ontbijt met streekproducten van het landgoed en zelfs de bieren van Marienwaerdt vallen bij menig Vlaming in de smaak. Niet alleen genieten van heerlijke dagen volop fotograferen, maar ook nog eens culinair verwend worden!

                                       

En dat allemaal gewoon in Nederland, bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer, weg van alle drukte. We zitten midden in het gebied, op maximaal een half uurtje rijden van elke locatie. Omdat maximaal comfort en coronaveiligheid voorop staan krijgt iedereen een eigen kamer Alleen als je als stel, goede vrienden of echtpaar meegaat mag je met twee personen op een kamer. De verplaatsing van en naar de fotolocaties is met een busje, je hoeft dus nergens meer aan te denken.

Fotografische hoogtepunten tijdens deze fotoreis

We vertrekken deze week iedere ochtend voor zonsopkomst naar de fotolocatie van die dag, rond een uur of vijf. Zo zijn we altijd met het mooiste licht in het veld. Vooral voor landschapsfotografie en zangvogels is dit een groot pluspunt. Na de eerste foto-uren keren we terug naar onze B&B voor een uitgebreid ontbijt. Natuurlijk mag je ook een keer een ochtend overslaan als je dat liever doet, het gaat erom dat jij aan je trekken komt. Het midden van de dag, met het hardste licht, wordt gebruikt om een beetje bij te komen, uit te rusten, je foto’s te selecteren en bespreken, misschien wat macrofotografie uit te proberen, tips en tricks voor nabewerking door te nemen, al naar gelang je eigen wensen. Dan wordt er relatief vroeg gedineerd, of op locatie, of bij een van de restaurants in de omgeving om vervolgens na het diner met het mooiste avondlicht weer het veld in te gaan.

                      

De fotografische mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt. Naast de al genoemde landschapsfotografie en vogels gaan we naar gebieden met orchideeën, vlinders, libellen en andere prachtige onderwerpen. Ook voor macrowerk wordt dit dus een bijzondere week. Daarnaast is er volop aandacht voor creatieve fotografie en kun je experimenteren met zwart-wit fotografie, high- en low key, filters, lange belichting, dubbel opnames, etc. Ook drone fotografie behoort tot de mogelijkheden. Wil je een keer op een bijzondere plek in een schuiltentje zitten, om te kijken of je bijvoorbeeld reeën kunt fotograferen, dan kan ook dat geregeld worden.

Vooraf of aan het begin van de reis wordt uitgebreid geïnventariseerd en besproken wat je fotografische doelen en/of wensen zijn. Henkjan is als reisleider/fotograaf de hele week beschikbaar om je te begeleiden, stimuleren en je te ondersteunen bij het behalen van die fotografische doelen. ’s Avonds en in de overblijvende uren overdag worden elkaars foto’s bekeken, besproken en krijg je tips en uitleg over het nabewerken van je foto’s.

Culinair genieten

Naast volop aandacht voor je fotografische ontwikkeling vinden we het van groot belang om je ook anderszins in de watten te leggen. We hebben dan ook een toplocatie gevonden voor ons verblijf. Naast de prachtige kamers en de heerlijke omgeving bestaat het ontbijt uit allerlei moois dat Heerlijkheid Mariënwaerdt te bieden heeft. Het diner gebruiken we in een van de lokale restaurants en na de avondsessie kun je nog even lekker relaxen met een kopje thee, een streekbiertje of een glaasje wijn. De natuur is mooi, maar je moet er wel wat bij drinken…

Programma onder voorbehoud van weersomstandigheden en dergelijke

 

              

DAG 1 – Zaterdag 8 juni

Settelen in het gebied
Aankomst in B&B De Neust tussen 12.00 en 13.00

We installeren ons in de B&B en maken ’s middags een eerste kennismakingsrondje in het gebied. Hier en daar gaan we uit de bus om rond te wandelen en te fotograferen. Na het diner gaan we nader kennismaken en bespreken we de verwachtingen en wensen voor de komende dagen, afhankelijk van het weer pikken we wellicht nog even de zonsondergang mee.

DAG 2 t/m 5

Dagplanning  van 9 tot en met 12 juni

Afhankelijk van de weersomstandigheden en de wensen van de deelnemers wordt per dag bekeken wat het beste uitkomt voor die dag. Dat bespreken we bij het diner de dag ervoor. We vertrekken voor zonsopkomst, rond 05.00 uur, de zonsondergang is tussen 21.45 en 22.00 uur.

             

 

DE GEBIEDEN OP EEN RIJTJE

Zouweboezem

Dit voor veel mensen onbekende gebied is het mooiste natuurgebied van de gemeente Vijfheerenlanden, in beheer bij het Zuid-Hollands Landschap. Ooit maalden de molens op de Zederikkade het overtollige polderwater naar deze rietvelden toe. Vroeger waren dit de productiepercelen voor de rietdekker die er de bekende rietdaken voor boerenhofstedes van maakte. Nu is het een prachtig en ongerept natuurgebied. Naast mooie landschappen heb je hier ook kans op talloze broedvogels. Zo broeden hier moerasvogels als de Zwarte stern, Porseleinhoen, Cetti’s zanger, Snor en Bruine kiekendief. Ook zijn de uitgestrekte moerassige rietvelden het domein van de grootste broedkolonie van de Purperreiger in ons land.

Everdingerwaarden, Goilberdingerwaard en Baarsemwaard

Ook een gebied dat niet bij iedereen bekend zal zijn. De uiterwaarden van de Lek bij Everdingen en Culemborg zijn al zo’n twintig jaar geleden ingericht als natuurgebied om extra water te kunnen bergen en afvoeren in het stroomgebied van de Lek. Sindsdien is het een dynamisch gebied dat talloze vogels herbergt in voor- en najaar en een broedgebied is voor een aantal bijzondere soorten. In het voorjaar en de zomer gonzen de rietkragen in de Everdingerwaarden van de Kleine karekieten, Bosrietzangers, Blauwborsten en andere kleine zangvogels.

Op de slikplaten en langs de oevers van de strangen dribbelen steltlopers, driftig op zoek naar voedsel: Witgatjes, Oeverlopers en Groenpootruiters. Ook weidevogels die in de omliggende weidegebieden broeden, zoals Tureluur en Grutto vinden hier een rijk gedekte tafel. In de plassen en strangen vind je groepen ganzen, talloze eendensoorten, zilverreigers en meer.

De bever heeft zich recent in het gebied gevestigd en in de vroege ochtend, als er een beetje mist over het water hangt is het een feest om hier landschapsfoto’s te maken.

          

De Put van Buren

Nog zo’n onbekend pareltje uit het rivierengebied: Het Tichelterrein bij Buren, beter bekend als de Put van Buren. Dit prachtige kleine natuurgebiedje, in beheer bij Staatsbosbeheer, is ontstaan omdat hier vroeger klei is gewonnen voor de baksteenindustrie. Een tichel is een oude benaming voor baksteen en tichelen betekent dan ook klei verwerken tot stenen… Doordat die kleilagen zijn afgegraven is er een bijzonder voedselarm milieu ontstaan hetgeen heeft geleid tot een buitengewoon bijzondere rijkdom aan planten en dieren. De put van buren is vooral bekend om zijn orchideeën rijkdom, zo vind je er de moeraswespenorchis, de brede-, riet- en grote keverorchis en wellicht zelfs het soldaatje of de bijenorchis.
Juni is de toptijd voor Sint-Jansvlinders en die kun je haast niet missen als je daar rondloopt. Het zijn nachtvlinders, maar ze zijn gewoon overdag actief. De kleur is prachtig zwart met bloedrode stippen, een zeer fotogenieke soort. Naast deze mooie nachtvlinder is het Tichelterrein een leefgebied voor talloze dagvlinders als Icarusblauwtje, Groot dikkopje, Gehakkelde aurelia en Landkaartje. Ook herbergt het gebied zo’n 20 soorten libellen waarvan er vele al actief zijn in juni. Het moge duidelijk zijn dat we hier met onze macro- en groothoeklenzen een heerlijke dag kunnen doorbrengen.

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een familielandgoed van zo’n 900 ha, gelegen aan de Linge bij het prachtige oude dorp Beesd. De geschiedenis van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt gaat terug tot 1129 met de stichting van een Norbertijner abdij. De hoofdgebouwen van deze abdij waren te vinden aan ’t Klooster, op de plaats waar nu het Huis Mariënwaerdt staat. Het landgoed is nu al 9 generaties in eigendom van de familie van Verschuer, vererft in een rechte lijn. Dat betekent dat we hier eeuwenoude historie kunnen terugzien, met statige lanen, een parkbos, de notendijk, grienden, knotwilgen en dergelijke.

Op Mariënwaerdt gaan we vooral aan de gang met landschapsfotografie, maar ook hier zijn natuurlijk tal van andere onderwerpen te ontdekken. Saillant detail is dat Henkjan is geboren op het landgoed en er al zijn leven lang komt.

De Regulieren

Een schitterend komkleigebied tussen Culemborg en Geldermalsen. Natuurgebied van het Geldersch Landschap en Kasteelen bekend om zijn karakteristieke landschap met  bloemrijke graslanden vol vlinders, reeën, eendekooien en knotwilgen.

FOTOGRAAF / REISLEIDER HENKJAN KIEVIT

Henkjan Kievit (1963) is een professionele natuurfotograaf die al sinds zijn elfde fotografeert. Natuur is daarbij altijd het hoofdonderwerp geweest. Na een opleiding als biologie- en aardrijkskundedocent heeft hij onder andere voor De Vlinderstichting, de provinciale Landschappen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gewerkt. De laatste jaren volgt hij zijn passie volledig en is hij als zelfstandig fotograaf en filmer actief vanuit zijn eigen bedrijf Vanellus Vanellus photo productions.

Henkjan is geboren op landgoed Mariënwaerdt aan de Linge en woont al zijn hele leven in het rivierengebied. Er is vrijwel geen vierkante meter waar hij nog niet is geweest. In zijn jeugd was hij in dit gebied volop actief als vogelaar en ook heeft hij hier leren fotograferen. Je kunt je dan ook geen betere reisleider wensen voor deze reis.

Hij heeft een ruime ervaring als fotograaf, maar ook als reisleider. Door zijn opleiding, zijn passie voor natuurfotografie, zijn enthousiasme, maar zeker ook zijn gevoel voor humor, is hij niet alleen een fotografische inspirator, maar ook nog eens aangenaam reisgezelschap…

Hieronder vind je een kaart van het rivierengebied.

Het helder afgebeelde gedeelte is het gebied

waarbinnen de safari zal plaatsvinden.

Dit is inbegrepen in de prijs

 • 4 overnachtingen in De Neust in een riante kamer
 • Alle maaltijden: licht ontbijt bij zonsopkomst in het veld, uitgebreid ontbijt bij terugkomst uit het veld, culinair diner, koffie en thee gedurende de dag
 • Full time begeleiding door de reisleider/fotograaf
 • Alle vervoer ter plaatse met een busje

Dit is niet inbegrepen in de prijs

 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Drank en dergelijke
 • Reisverzekering

Praktische informatie

Prijs: € 1085,- Toeslag voor een eenpersoonskamer € 100,-

Tijdsduur: 5 dagen

Locatie: Rivierengebied midden Nederland

Verblijf in De Neust, Heerlijkheid Mariënwaerdt, incl. culinaire verwennerij

Het gebied tussen de Lek en de Linge kent een groot aantal bijzondere natuurgebieden. Uiteraard zijn de uiterwaarden van beide rivieren mooie dynamische gebieden waar volop vogels en andere dieren zitten en die zich kenmerken door fraaie landschappen. Als je er oog voor hebt zie je hier de scheppende kracht van het water en de manier waarop wij mensen daar mee om zijn gegaan. Naast de uiterwaarden gaan we in deze reis naar natuurpareltjes die tussen de rivieren gelegen zijn, zo is daar de Zouweboezem bij Ameide, het zogeheten Tichelterrein of de Put van Buren, bij Buren, natuurgebied De Regulieren tussen Culemborg en Geldermalsen en Landgoed Mariënwaerdt bij Beesd.

Voor wie

Deze workshop is toegankelijk voor alle fotografen, zowel de beginnende als de meer gevorderde natuurfotograaf. We zijn met een kleine groep dus er is volop ruimte voor ieders eigen persoonlijke ontwikkeling. De onderwerpen die je hier kunt fotograferen zijn zeer divers. Van prachtige rivierenlandschappen tot vogels en van vlinders tot orchideeën, reeën of rugstreeppadden, alles is in dit gebied voorhanden.

Dit is fysiek geen zware reis. Je wordt per busje naar de locaties getransporteerd en de wandelingen bedragen niet meer dan een paar kilometer in een zeer relaxed fotografen tempo.

Datum

8 tot en met 12 juni 2024

We starten op zaterdag 8 juni 2024 tussen 13.00 en 14.00 uur. Woensdag 12 juni sluiten we de reis weer af. Na de late lunch (14.00) uur ga je moe maar geïnspireerd weer naar huis.

Logistiek

Je komt op eigen gelegenheid naar B&B De Neust in Beesd. Voor wie dat wil is het ook mogelijk om te worden opgehaald op het NS Station in Geldermalsen.

Adres

B&B De Neust

Mariënwaerdt, Appeldijk 5

4153 RV Beesd

www.deneust.nl

Deelnemers

Minimumaantal deelnemers: 5

Maximumaantal deelnemers: 7

 

Globale dagplanning

Omdat de lichtomstandigheden rond zonsopkomst en zonsondergang het best zijn, wordt al vroeg met fotograferen gestart, rond 05.00 uur. Koffie en thee en wat lichte snacks zijn dan beschikbaar. Ontbijt is dan rond 10.00 uur. Het diner zal rond 18.00 uur plaats vinden, waardoor er na het eten nog kan worden gefotografeerd. Overdag is er altijd een paar uur ruimte om uit te rusten, nog een (haze)slaapje te doen, foto’s te bekijken, nabewerken, macrofotografie ronde de B&B, een bezoek aan het landgoed, etc. De te wandelen afstand zal nooit meer dan tussen de 2 en 5 km per dag zijn, in een zeer langzaam fotografentempo…

Benodigdheden

 • Digitale camera
 • Statief
 • Diverse lenzen, liefst groothoek, macro en (kleine) telelens
 • Eventueel (grijs)filters of polarisatiefilter
 • Voldoende baterijen, opladers, geheugenkaartjes
 • Optioneel maar wel fijn: laptop met een programma om je foto’s te kunnen bekijken en  bewerken
 • Goede (warme) buitenkleding waarbij je rekening houdt met goed en slecht weer en waarmee je op de grond kunt liggen;
 • Stevige (waterdichte) schoenen of laarzen;
 • Wind- en waterdichte jas en eventueel een regenbroek;
 • Een fotorugzak met wat extra ruimte om drinken en zo mee te kunnen nemen

Reisvoorwaarden & Garantieregeling

Klik hier voor de reisvoorwaarden.

Klik hier voor informatie over onze garantieregeling bij Sto Garant

Nederlands

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

English

This offer is covered by the STO Garant guarantee. You can find the conditions for this guarantee scheme on STO Garant’s website (www.sto-garant.nl/en/downloads).

German

Dieses Angebot fällt unter den Garantieschutz von STO Garant. Die Bedingungen dieses Garantiesystems stehen auf der Website von STO Garant (www.sto-garant.nl/de/downloads).