DATUM

2 t/m 6 oktober 2023

AANTAL DEELNEMERS

8 – 12 personen

PRIJS  € 985 p.p.

 • Stranden, duinen, schelpen & structuren
 • Vogelrijke gebieden
 • Weergaloze natuurbeleving

Fotosafari Schieremonnikoog  2 tot en met 6 oktober 2023

 

         

 

Wie ooit op de Waddeneilanden is geweest, die weet het zeker… Schiermonnikoog is het mooiste eiland van allemaal. De eindeloze strandvlaktes, de kwelders, de Westerplas, de Kobbeduinen, de lange dijk langs het wad, het pittoreske dorp met zijn leuke kroegen en toffe restaurants. Daar komt nog bij dat het eiland autovrij is en je hier dus echt kunt ronddwalen en je verliezen in de tijd. Onthaasten en ontspannen zijn synoniem met Schier. Er is dan ook geen betere plek om er een weekje tussenuit te gaan, je helemaal te richten op natuurfotografie, te klooien met leuke strandvondsten, te experimenteren met je groothoeklens, je telelens te richten op de vogels langs de Waddenkust, kortom, je met je camera en lenzen onder te dompelen in een week vol weergaloze natuurbeleving.

 

             

Het mooiste Waddeneiland!

Het hele eiland, buiten het dorp, is een Nationaal Park, dat zegt al iets over de enorme schoonheid van de natuur op Schier. Met een breedte van maximaal 4 kilometer en een lengte van ongeveer 15 kilometer liggen Noordzeestrand en Waddenzee letterlijk binnen handbereik. Het is dan ook dé ideale locatie voor een fotosafari strand- en wadfotografie. Schiermonnikoog is alleen te bereiken met een veerboot vanaf Lauwersoog. Op het eiland is geen gemotoriseerd verkeer toegestaan. Er wonen ongeveer 950 mensen op Schier; daarmee is het de kleinste gemeente van Nederland.

Professioneel natuurfotograaf en filmer Henkjan Kievit begeleidt je deze week en brengt je alle fijne kneepjes, tips en trics van het vak bij. En dat allemaal gewoon in Nederland, bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer, weg van de drukte. Op de veerboot kom je al tot rust en eenmaal op het eiland zelf krijgt het leven een ander ritme. Je verblijft deze week in een prachtige authentieke vakantielocatie, It Aude Kolonyhûs aan de Badweg. Dat betekent dat je in een paar minuten op het Noordzeestrand staat en binnen een kwartier aan de Waddenkust. Je verplaatst je op het eiland met de fiets. Een elektrische fiets huren is optioneel.

         

 

Fotografische hoogtepunten

Vooraf of aan het begin van de reis wordt uitgebreid geïnventariseerd en besproken wat jouw fotografische doelen en/of wensen zijn. Henkjan is de hele week beschikbaar om jou te begeleiden, te stimuleren en je te ondersteunen bij het behalen van die fotografische doelen. ’s Avonds en in de overblijvende uren overdag worden elkaars foto’s bekeken en besproken en krijg je tips en uitleg over de nabewerking van foto’s. We weten zeker dat je na deze reis het eiland enthousiast en geïnspireerd verlaat.

Op het Noordzeestrand maak je mooie weidse landschapsfoto’s, wolkenluchten, brandingfoto’s, al naargelang de weersomstandigheden uiteraard. Ook kan je hier op zoek naar mooie strandvondsten, krabbetjes, zandpatronen of schelpen; onderwerpen genoeg om je met je (macro)lens in te verdiepen. Experimenteer ook met zwart-wit fotografie, high- en low key, eventueel filters, lange belichting, enzovoorts.

De Waddenkust leent zich vooral voor ‘lege’ landschapsfoto’s, al dan niet gevuld met vogels. Met mooie spiegelingen, grillige patronen, prachtige zonsopkomsten en nog veel meer mogelijkheden. Bovendien kan je hier altijd allerlei (wad)vogels aantreffen om te fotograferen.

Als bonus brengen we ook nog een bezoekje aan het vogelringstation. Behalve voor interessante verhalen over het onderzoek naar het trekgedrag van vogels leent dit zich ook uitstekend voor het maken van enkele vogelportretjes. Een deel van de opbrengst van de reis komt ten goede aan het werk van het vogelringstation.

Is deze fotosafari iets voor jou?

Deze fotosafari is toegankelijk voor alle fotografen, zowel de beginnende als de meer gevorderde natuurfotograaf. De onderwerpen die je hier kunt fotograferen variëren van kleine details op het strand, schelpjes, strandvondsten, reliëf, zandpatronen, tot grootse weidse landschappen, vogelzwermen, vogelkoppen en majestueuze luchten! Je kan hier letterlijk alle kanten op qua fotografie en als je vooraf aangeeft wat je wensen zijn, zal Henkjan alles uit de kast halen om die in te vullen. Deze reis is net zo zwaar als je ze zelf wil maken. Je fietst of wandelt 2 tot 20 km per dag, aan een zeer laag fotografentempo.

            

DAG 1

Vertrek vanaf Lauwersoog om  op 12:30

Maandag 2 oktober vertrek vanaf Lauwersoog naar Schiermonnikoog om 12u30. Aankomst op Schier rond 13u15. Met de bus naar de verblijfslocatie. Aankomst in It Aude Kolonyhûs, wat beter kennismaken, fietsen halen en eerste wandeling op het strand. Avondprogramma: verwachtingen en wensen voor de komende dagen bespreken. Afhankelijk van het weer nog even de zonsondergang meenemen rond 19u. Daarna diner in een nabijgelegen restaurant.

 

         

DAG 2 t/m 5

Dagplanning van 3 tot en met 5 oktober

Afhankelijk van de weersomstandigheden en de wensen van de deelnemers wordt per dag bekeken wat het beste uitkomt voor die dag. Zonsopkomst is rond 7u45, zonsondergang rond 19u. Vóór zonsopkomst op het strand of langs het wad om de eerste foto’s te maken. Daarna ontbijten en lunch klaarmaken voor de rest van de dag. Lange strandwandeling of fietstocht en uitdiepen van alle fotografische mogelijkheden. Lunch in een duinvallei of op een andere beschutte plek. Vervolg fotografie op het strand. Afhankelijk van de omstandigheden de zonsondergang fotograferen. Diner in een nabijgelegen restaurant. Bekijken en bespreken van de gemaakte foto’s.

Dit programma herhaalt zich iedere dag maar dan met afwisselend de volgende elementen:

 • Bezoek aan het ringstation Schiermonnikoog, mogelijkheid om vogelkopjes te fotograferen, portretjes te maken.
 • Fietstocht langs het wad, tijdstip afhankelijk van laag- en hoogwater, ruim de tijd om te fotograferen. Als het vloed wordt, komen de vogelgroepen aan op de hoogwatervluchtplaatsen. Een flinke telelens komt hierbij goed van pas.
 • Fietstocht naar de Kwelder en Kobbeduinen, vooral voor landschapsfotografie.
 • Tochtje rond de Westerplas, bezoek aan de vogelkijkhut.

           

DAG 6

Vertrek met de boot van 13:30

Vrijdag 6 oktober hebben we nog een laatste strandbezoek voor zonsopkomst, nog een ultieme mogelijkheid om al het geleerde in de praktijk te brengen. Laat ontbijt. Inpakken en klaarmaken voor de terugreis. Fietsen terugbrengen. Om 13u30 de boot van Schiermonnikoog naar Lauwersoog, aankomst daar om 14u20.

 

INBEGREPEN

 • Vier overnachtingen in It Aude Kolonyhûs op Schiermonnikoog
 • Alle maaltijden: ontbijt, lunch voor onderweg en diner
 • Onbeperkt koffie en thee op de verblijflocatie
 • Veerboot Lauwersoog – Schiermonnikoog en terug
 • Vervoer op het eiland naar It Aude Kolonyhûs en terug naar de veerboot
 • Huurfiets, mannen- of vrouwenmodel, 7 versnellingen. Een elektrische fiets is een optie (35 euro meerprijs).

NIET INBEGREPEN

 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Drank en dergelijke
 • Heen- en terugreis van en naar Lauwersoog (carpooling of gemeenschappelijk vervoer met minibus te bekijken zodra alle deelnemers gekend zijn)
 • Reis- en annulatieverzekering.

  Praktische informatie

  Prijs: € 985,- Toeslag voor een eenpersoonskamer € 150,-

  Tijdsduur: 5 dagen

  Locatie: Schiermonnikoog

  Verblijf in It Aude Kolonyhûs aan de Badweg. Het strand ligt op 600 meter en het dorp is op 1 kilometer afstand.

  Voor wie

  Deze workshop is toegankelijk voor alle fotografen, zowel de beginnende als de meer gevorderde natuurfotograaf. Er is volop ruimte voor ieders eigen persoonlijke ontwikkeling. De onderwerpen die je hier kunt fotograferen zijn zeer divers. Van prachtige zee- en strandlandschappen tot vogels, vlinders en bloemen, alles is in dit gebied voorhanden.

  Dit is fysiek geen zware reis. De wandelingen bedragen niet meer dan een paar kilometer en verder kunnen we alle uithoeken van het eiland bereiken op de fiets. Gebruik van een elektrische fiets is een optie (35 euro meerprijs).

  Datum

  2 tot en met 6 oktober 2023

  Logistiek

  We starten op maandag 2 oktober bij de opstapplaats van de veerboot in Lauwersoog. De boot vertrekt om 12:30, zorg dus dat je uiterlijk 12:00 uur aanwezig bent.

  Vrijdag 6 oktober om 13:30 nemen we dan weer de boot terug naar het vaste land. Om 14:20 ga je dan moe maar geïnspireerd weer naar huis.

  Voor wie dat wenst, voorzien we kostendelend gemeenschappelijk vervoer met de minibus vanaf Vlaanderen door Nederland; het exacte traject met opstapplaatsen laten we afhangen van de woonplaatsen van de deelnemers. Zodra de deelnemerslijst compleet is, krijg je van ons een concreet voorstel.

  Als je geen gebruik maakt van het gemeenschappelijk vervoer kom je op eigen gelegenheid tijdig naar de opstapplaats voor de veerboten in Lauwersoog.

  Adres

  Parkeerterrein Scheepspark Lauwersoog

  Zeedijk 11

  9976 VM Lauwersoog

  Wagenborg veerdiensten

  Deelnemers

  Minimumaantal deelnemers: 7

  Maximumaantal deelnemers: 12

  Globale dagplanning

  Omdat de lichtomstandigheden rond zonsopkomst en zonsondergang het best zijn, wordt al vroeg met fotograferen gestart, rond 7u al. Het ontbijt is dan rond 10u. Het diner is gepland na zonsondergang, rond 19u30. Overdag is er altijd een paar uur voorzien om uit te rusten, nog een hazenslaapje te doen, foto’s te bekijken, nabewerken, etc. De te wandelen of fietsen afstand varieert per dag tussen de 2 en 20 km, met de wind mee en/of wind tegen, maar altijd aan een traag fotografentempo.

  Benodigdheden

  • Digitale camera
  • Statief
  • Diverse lenzen, liefst groothoek, macro en (kleine) telelens
  • Eventueel (grijs)filters of polarisatiefilter
  • Voldoende baterijen, opladers, geheugenkaartjes
  • Optioneel maar wel fijn: laptop met een programma om je foto’s te kunnen bekijken en  bewerken
  • Goede (warme) buitenkleding waarbij je rekening houdt met goed en slecht weer en waarmee je op de grond kunt liggen;
  • Stevige (waterdichte) schoenen of laarzen;
  • Wind- en waterdichte jas en eventueel een regenbroek;
  • Een fotorugzak met wat extra ruimte om drinken en zo mee te kunnen nemen

  Reisvoorwaarden & Garantieregeling

  Klik hier voor de reisvoorwaarden.

  Klik hier voor informatie over onze garantieregeling bij Sto Garant

  Nederlands

  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

  English

  This offer is covered by the STO Garant guarantee. You can find the conditions for this guarantee scheme on STO Garant’s website (www.sto-garant.nl/en/downloads).

  German

  Dieses Angebot fällt unter den Garantieschutz von STO Garant. Die Bedingungen dieses Garantiesystems stehen auf der Website von STO Garant (www.sto-garant.nl/de/downloads).