Vlinderfotografie

in de Viroinvalle

Vlinderparadijs van Belgie

DATUM

Van 12 tot en met 15 mei

AANTAL DEELNEMERS

5 – 6 personen

 

PRIJS € 745 p.p.

 • Op pad met een vlinderkenner én een vlinderfotograaf
 • Volop voorjaarsvlinders
 • Genieten van Bourgondisch België

 

           

Voorjaarsvlinders in de Viroinvallei

Niets is mooier dan na een lange, koude, natte winter te genieten van de eerste tekenen van het voorjaar. En wat geeft nou een warmer voorjaarsgevoel dan de eerste vlinders die weer vliegen? Daarom organiseren we in mei een heerlijke vlindersafari naar een van de meest vlinderrijke gebieden van de Benelux, de Viroinvallei in zuidelijk België. Dit is een bijzondere reis, er kunnen namelijk maar 6 mensen mee en je wordt niet alleen begeleid door Henkjan als fotograaf, maar ook door Kars Veling, dé expert van De Vlinderstichting! Deze heren trekken al bijna 50 jaar samen het veld in en staan garant voor een berg aan ecologische en fotografische kennis. Daarnaast verblijf je in een knus familiehotel waar je wordt verwend met een heerlijk ontbijt en een bourgondisch 3 gangen diner.

 

                                

 

De Viroinvallei staat bekend om zijn halfopen bosgebieden, moerassige beekdalen en droge kalkgraslanden. Door deze rijke variatie aan landschappen en ecosystemen kun je hier tal van bijzondere soorten treffen. Dit is een fantastische bestemming om vroeg in het voorjaar te genieten van talloze kleurrijke vlinders. Ga mee en dompel je onder in de biologische én culinaire lekkernijen die dit gebied te bieden heeft!

              Foto Henkjan Kievit Vlinderfotografie tijdens workshop natuurfotografie                

DAG 1

Je komt op eigen gelegenheid naar het stationsplein in Eindhoven om daar om 10.00 uur te worden opgepikt door Kars en Henkjan. Je zorgt zelf voor je lunch op deze dag. We reizen per bus van Eindhoven naar de Viroinvallei, een trip van ongeveer 3 uur. Eenmaal bij het hotel aangekomen kunnen we ons in de kamers installeren. Maar niet te lang, want de eerste trip staat al op het programma. We gaan de omgeving verkennen en de eerste soorten op de geheugenkaartjes vastleggen.

Rond een uur of vijf/zes zijn we weer terug in het hotel om even uit te rusten, ons op te frissen of wat te drinken om vervolgens tegen zeven uur aan tafel te gaan voor een heerlijk 3 gangen diner.
Na het eten is indien gewenst nog de gelegenheid om elkaars foto’s te bekijken, eventueel wat te bewerken, een lijstje met vlindersoorten te maken, tips uit te wisselen of nog eens wat na te vragen bij Henkjan of Kars. Uiteraard staat het je vrij om te gaan slapen wanneer je dat wilt!

 

               

DAG 2 en 3

Er zijn direct rond het plaatsje Nismes al 4 of 5 fantastische vlindergebiedjes, we hoeven dus nooit ver te rijden. De soortenlijst van de tuin van het hotel alleen al bevat meer dan 500 soorten nachtvlinders en in de omgeving zijn bijna 80 soorten dagvlinders gezien. Natuurlijk zijn wij er nu voor de voorjaarssoorten, een lijst met te verwachten soorten wordt hier zo spoedig mogelijk geplaatst.

We beginnen de dag met een heerlijk ontbijt en nemen een lunch mee voor onderweg. Afhankelijk van de weersomstandigheden gaan we naar een kalkgraslandgebiedje, een beekdal of naar een halfopen bosgebied. Door deze grote variatie zijn er tal van bijzondere en specifieke voorjaarssoorten te verwachten. Denk hierbij aan Kalkgraslanddikkopje, het Dwergblauwtje en de Sleutelbloemvlinder en hopelijk zelfs een van de meest kleurrijke vlinders van Europa, de Koninginnepage op de kalkgraslanden. In de prachtig open bosgebieden, met graslandjes en beken in een heerlijk moerassige omgeving gaan we op zoek naar leuke soorten als de Zilveren maan, het elfachtige Boswitje, de Woudparelmoervlinder en Purperstreepparelmoervlinder.

We wandelen nooit grote afstanden op een dag, denk hierbij aan slechts enkele kilometers, maar daar mag je ook nog eens de hele dag over doen. We hebben dus tijd genoeg om uitgebreid op zoek te gaan naar bijzondere soorten en deze volop te fotograferen. Zoals al eerder aangegeven zijn Henkjan en Kars de hele tijd beschikbaar om je te helpen met het vinden of op naam brengen van de soorten of om je fotografisch verder op weg te helpen.

Na een hele dag vlinderen is het heerlijk om rond een uur of half zes weer in het hotel te landen om hier een kopje thee, een glaasje wijn, fris of een lekker Belgisch biertje te drinken. Als we genoeg zijn aangesterkt kan er gegeten worden en is er daarna eventueel weer ruimte voor het bekijken van de foto’s. Indien gewenst kan er op specifieke fotografische vragen worden ingegaan of een korte workshop worden verzorgd. Het verzorgen van een workshop kan ook nog plaatsvinden als er een bepaald dagdeel is waarop het minder goed weer is voor vlinderfotografie. Dat laten we afhangen van de weersomstandigheden en situatie ter plaatse.

                          

DAG 4

Helaas, de laatste dag al weer. Maar, niet getreurd, ook vandaag is er nog van alles te beleven. Na het ontbijt pakken we de koffers weer in en bezoeken we een van de gebieden waar we nog niet zijn geweest, of juist een gebied waar we nog eens terug willen komen. Hier hebben we nog de hele ochtend om ons met de vlinders te vermaken.

Na een laatste heerlijke lunch in het veld vertrekken we rond een uur of twee weer richting huis om daar ruim voor de files te arriveren. Moe, maar vol van prachtige indrukken, volop fotografische inspiratie en geheugenkaartjes of harde schijven die barsten van de kleurrijke vlinders…

Extra

Natuurlijk hopen we op prachtig weer en gaan de meeste vlinders pas vliegen als de zon al lekker op is en het een beetje warm is geworden. Als er echter belangstelling voor is gaat Henkjan al ruim voor het ontbijt, rond zonsopkomst, met je mee het veld in om op zoek te gaan naar slapende vlinders. Die zijn dan nog koud en kunnen in alle rust, vanaf statief, worden gefotografeerd. Sowieso is de natuur rond zonsopkomst op haar mooist… Kars blijft dan lekker in het hotel om te zorgen dat de voorbereidingen voor het ontbijt vlekkeloos verlopen 😉.

Zoals al beschreven zijn er in de tuin van het hotel meer dan 500 soorten nachtvlinders gezien. Een uitgelezen kans dus om ook te nachtvlinderen. Als het weer het toelaat met een laken en lamp, maar in ieder geval kunnen we eventueel “stropen” en/of wat vallen neerzetten zodat we ’s ochtends kunnen bewonderen wat er ’s nachts heeft rondgefladderd.

 

Dit is inbegrepen in de prijs

 • Vervoer van station Eindhoven naar Nismes en weer terug
 • 3 overnachtingen in hotel La Calestienne in Nismes
 • Alle maaltijden: uitgebreid ontbijt, lunch in het veld, drie-gangen diner
 • Full time begeleiding door reisleiders Henkjan Kievit (fotograaf) en Kars Veling (vlinderexpert van de Vlinderstichting)
 • Alle vervoer ter plaatse met een busje

Dit is niet inbegrepen in de prijs

 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Drank en dergelijke
 • Reisverzekering

Praktische informatie

Prijs: € 745,- Toeslag voor een eenpersoonskamer € 75,-

Tijdsduur: 4 dagen

Locatie: Nismes, Belgie

Verblijf in hotel La Calestienne te Nismes in de Viroin vallei

Zwaarte en benodigdheden

Deze reis is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde fotografen. Je hebt een goede camera nodig met liefst een telelens tussen de 150 en 300 mm. Een macrolens is natuurlijk helemaal ideaal. Verder is een groothoek lens (tussen de 12 en 35 mm) altijd fijn voor het maken van verrassende landschapsfoto’s en als het lukt foto’s van vlinders in hun leefomgeving. Sommige mensen fotograferen vlinders altijd vanaf een statief, anderen doen dat juist nooit. Mocht je echter een statief of rijstzak hebben en mee kunnen nemen, dan is dat zeker aan te bevelen. Aarzel je over je spullen en wat je wel of niet mee zou moeten nemen? Neem dan contact met ons op, we adviseren je graag.

Qua kleding het volgende advies. We zitten in de het zuiden van de Ardennen, in het midden van de maand mei. Normaal gesproken is het al heerlijk weer, maar… het kan natuurlijk altijd anders. Zorg dan ook voor makkelijke veldkleding waarmee je op de grond kunt liggen en het is altijd handig om verschillende laagjes kleding mee te nemen, dan ben je flexibel qua warmte. Kijk vooraf nog even naar de weersvoorspelling om je kleding op de actuele situatie te kunnen afstemmen.

Fysiek is het geen zware reis, we lopen maar korte afstanden en je kunt altijd je eigen tempo bepalen. Uiteraard is het terrein een beetje heuvelachtig en zit er dus her en der een korte klim. Verder bepaal je zelf hoeveel je wilt lopen en klauteren. Zorg wel voor schoenen met voldoende grip, als het nat is kunnen sommige paadjes een beetje glibberig zijn.

Datum

12 tot en met 15 mei 2023

Logistiek

We vertrekken per busje op het Stationsplein in Eindhoven op vrijdag 12 mei 2021 om 10 uur.

Maandag 15 mei sluiten we de reis weer af. We vertrekken na de lunch om 14:00 in Belgie, en komen dan rond 17:00 weer aan op het Stationsplein in Eindhoven.

Je komt op eigen gelegenheid naar het Stationsplein in Eindhoven (pal voor hoofdingang van Eindhoven Centraal)

Adres

Hotel La Calestienne

Rue Saint Roch 111

B-5670 Nismes BELGIE

www.lacalestienne.be/NL

Deelnemers

Minimumaantal deelnemers: 5

Maximumaantal deelnemers: 6

Reisvoorwaarden & Garantieregeling

Klik hier voor de reisvoorwaarden.

 

Nederlands

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

English

This offer is covered by the STO Garant guarantee. You can find the conditions for this guarantee scheme on STO Garant’s website (www.sto-garant.nl/en/downloads).

German

Dieses Angebot fällt unter den Garantieschutz von STO Garant. Die Bedingungen dieses Garantiesystems stehen auf der Website von STO Garant (www.sto-garant.nl/de/downloads).