fbpx

DATUM FOTOSAFARI BOURGOGNE 

 

7 dagen op het Franse platteland

 

8 TOT EN MET 14 JULI 2024

 

 • Profesionele begeleiding door een vlinderkenner én een fotograaf

 • Culinair genieten van het goede Franse leven

 • Kleine groep, dus maximale aandacht voor jouw wensen

 

            

Vroege zomer in het rijke Bourgogne

Kronkelige beken, licht glooiende velden, heggen en houtwallen, kleinschalige landbouw, op het Franse platteland is  het allemaal nog te vinden. Hier zijn de bermen getooid met honderden orchideeën, vliegt de Koningspage zijn dagelijkse rondjes door de tuin, roept de Hop op het schuurtje en klinkt ’s avonds en ’s nachts een koor van afwisselend Vroedmeesterpad en meerdere soorten uilen. Wat een zegen dat we hier een “longère”, een langgevel boerderijtje, hebben kunnen bemachtigen. En dat in “La Grande Breuille” wat “het grote kreupelhout” betekent, een “schuilplaats voor het wild” en voor ons een heerlijke uitvalsbasis om natuur te beleven en te fotograferen. Hier ben je welkom om je een week volkomen ontstpannen onder te dompelen in de rust en rijkdom van de Bourgogne met natuurlijk ook de culinaire hoogtepunten die horen bij een Bourgondisch bestaan.

 

            

Omdat dit de eerste reis is naar onze nieuwe plek in Frankrijk valt er nog van alles te ontdekken. Natuurlijk hebben we de omgeving verkend, prachtige plekjes gevonden, vlinders en andere insekten gefotografeerd in het bos en open veld, amfibieën en vogels gevonden in de tuin, maar we worden elke keer weer verrast door iets nieuws. Kom mee en ontdek de natuurlijke schoonheid en soortenrijkdom op het Bourgondische platteland! Deze reis wordt begeleid door Henkjan Kievit, fotograaf, Kiki Kievit, bosbadengids en Kars Veling, dé vlinderkenner van Nederland.

       

 

DAG 1

Reis naar de Bourgogne

Op dag 1 reizen we naar de Bourgogne. We reizen met onze eigen bus vanaf het intercitystation Zaltbommel, goed bereikbaar vanuit alle hoeken van Nederland.

De totale reisduur is ongeveer 8 uur. Halverwege de reis stoppen we bij een groot tankstation voor een kop koffie, een andere versnapering, om even de benen te strekken of een sanitaire stop.

Aangekomen in La Grande Breuille kun je je installeren in je kamer en drinken we een gezamenlijk welkomstdrankje. Tijdens het diner maak je kennis met je medereizigers en hebben we uitgebreid de tijd om het programma door te spreken en je persoonlijke wensen te bespreken. Afhankelijk van het weer hebben we nog een nazit bij een vuurtje in de tuin alvorens lekker te gaan slapen.

   

 

DAG 2 tot en met 6

Vlinders en meer op het Bourgondische platteland

Afhankelijk van het weer en de omstandigheden bezoeken we verschillende gebieden in de omgeving van La Grande Breuille. Er zijn hier oude open bossen, bloemrijke weiden en bermen, beekdalen, drogere gronden en hier en daar een plek waar kalk uit de ondergrond boven komt. Zoals beschreven is het onze eerste fotoreis naar het gebied. Kars en Henkjan gaan een aantal dagen eerder het gebied nog eens grondig scannen om de beste plekken op te sporen, maar het kan goed zijn dat we tijdens onze reis nog tegen een paar verassingen aanlopen!

De focus ligt qua fotografie vooral op vlinders en andere insekten, maar we laten andere mooie onderwerpen natuurlijk niet links liggen… Rond ons huis en in de tuin zijn volop muurhagedissen en af en toe een slang te vinden, eekhoorns scharrelen regelmatig in de bomen en qua vogels is het een feest met soorten die in Nederland nauwelijks (meer) voorkomen. Zomertortel, Hop, Wielewaal, 4 soorten uilen, Rode- en Zwarte wouw, Grauwe kiekendief, om maar eens wat te noemen. We hebben een voerplaats en schuiltentjes beschikbaar voor diegenen die eens een ochtend achter de vogels aan willen.

Verder zijn er in de nabije omgeving tal van velden en akkers waar ’s ochtends vroeg en in de late avond volop reeën te vinden zijn. Ook ligt het Parc de Boutissaint op slechts 11 km afstand, een park van ruim 400 ha waar onder andere Wilde zwijnen, Damherten en Edelherten worden gehouden. Een bezoek aan dit gebied staat zeker op het programma.

            

Meer dan alleen natuurfotografie

Naast al deze natuurlijke rijkdommen is er in de Bourgogne natuurlijk nog veel meer te doen. Afhankelijk van de interesse kunnen we een bezoek brengen aan Brocante(markten), op woensdag is er een fijne streekmarkt in het dorpje Saint Sauveur en Puissaye en op zaterdag een uitgebreide streekmarkt in het leuke stadje Toucy. We gaan in ieder geval een keer of twee uit eten in een van de gezellige restaurantjes in de streek en het is mogelijk een wijnproeverij te bezoeken in Sancerre of Chablis, twee van de allerbeste Franse wijnen! Tot slot is Kiki, de partner van Henkjan, gids in bosbaden, dus een bijzondere natuurervaring in een van de omringende bossen behoort ook tot de mogelijkheden.

We zijn ons concept qua natuurbeleving en -fotografie nog aan het uitwerken en daarbij uitermate flexibel voor wat betreft je persoonlijke wensen of ideeën. Omdat we met een kleine groep zijn en met 2/3 begeleiders kunnen we je zoveel als je wilt in de watten leggen. De grootste uitdaging zal nog zijn om te kiezen uit alle mogelijkheden.

Dag 7

Na nog een laatste uitgebreid ontbijt reizen we weer terug naar Nederland. Je zult nog weken kunnen teren op de heerlijke ervaringen en talloze foto’s op je ramvolle geheugenkaartjes!

   

 

 

INBEGREPEN

 • Alle overnachtingen (6)  in de longère 24 La Grande Breuille in Lainsecq
 • Alle maaltijden: uitgebreid ontbijt, lunch (soms in het veld), drie-gangen diner
 • Onbeperkt koffie, thee en frisdrank
 • Full time begeleiding door reisleiders Henkjan Kievit (fotograaf),  Kars Veling (vlinderexpert van De Vlinderstichting) en Kiki Kievit (bosbadengids)
 • Alle vervoer ter plaatse met een busje
 • Gebruik van schuiltenten

NIET INBEGREPEN

 • Vervoer van Nederland naar La Grande Breuille. Als je met ons meereist in het busje kost een retourtje € 150,- pp.
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Drank en dergelijke
 • Reisverzekering

BIJKOMENDE KOSTEN

 • Boekingskosten 30,- euro per boeking
 • Bijdrage garantiefonds  7,50 p.p.

Foto-apparatuur:

 • Deze reis is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde fotografen. Je hebt een goede camera nodig met liefst een telelens tussen de 150 en 300 mm. Een macrolens is voor vlinder- en insektenfotografie natuurlijk helemaal ideaal. Verder is een groothoek lens (tussen de 12 en 35 mm) altijd fijn voor het maken van verrassende landschapsfoto’s en als het lukt foto’s van vlinders in hun leefomgeving. Sommige mensen fotograferen vlinders altijd vanaf een statief, anderen doen dat juist nooit. Mocht je echter een statief of rijstzak hebben en mee kunnen nemen, dan is dat zeker aan te bevelen.
 • Verder is het advies eigenlijk om al je lenzen en fotospullen mee te nemen. Beter mee verlegen dan om verlegen nietwaar? Op een dagtrip kun je altijd nog besluiten om spullen in het huis te laten. Aarzel je over je spullen en wat je wel of niet mee zou moeten nemen? Neem vooral contact met ons op, we adviseren je graag.

Aanbetaling:

 • De fotosafari kent een aanbetaling van 30 procent van de totale reissom. Als de aanbetaling na boeking is voldaan, kan de voorpret voor jouw fotosafari beginnen, want jouw deelname is verzekerd. Met het boeken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en ga je een definitieve overeenkomst aan met Vanellus Vanellus photo productions. Nadat jouw boeking is bevestigd is er geen herroepingsrecht.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • We raden je aan om zelf een reisverzekering af te sluiten voor het geval er tijdens de safari iets met jou of je apparatuur gebeurt.
 • Mocht je een annuleringsverzekering wensen, dan zul je die ook zelf moeten afsluiten.

Paspoort of identiteitskaart:

 • Vergeet niet een geldig reisdocument voor reizen naar Frankrijk mee te nemen.

Bagage:

We reizen tijdens de fotosafari in een ruim busje. Omdat we maar met een klein gezelschap zijn hebben we voldoende ruimte om spullen mee te nemen.  In tegenstelling tot veel andere reisorganisaties is er wat ons betreft dan ook geen beperking op wat je mee wilt nemen ;-).

Algemene voorwaarden:

 • Klik hier voor de algemene voorwaarden.

Klimaat:

We zitten in midden Frankrijk, aan het begin van de zomer. Normaal gesproken is het dan heerlijk weer, maar… het kan natuurlijk altijd anders. Qua kleding dan ook het volgende advies. Zorg voor makkelijke veldkleding waarmee je op de grond kunt liggen en het is altijd handig om verschillende laagjes kleding mee te nemen, dan ben je flexibel qua warmte. Kijk vooraf nog even naar de weersvoorspelling om je kleding op de actuele situatie te kunnen afstemmen. We gaan een paar keer uit eten ’s avonds, daar zou je qua kleding ook rekening mee kunnen houden.

Fysiek is het geen zware reis, we lopen maar korte afstanden en je kunt altijd je eigen tempo bepalen. Hier en daar is het terrein een beetje heuvelachtig en zit er dus her en der een korte klim. Verder bepaal je zelf hoeveel je wilt lopen en klauteren. Zorg wel voor schoenen met voldoende grip, als het nat is kunnen sommige paadjes een beetje glibberig zijn.

Datum

8 tot en met 14 juli 2024

Logistiek

Op maandag 8 juli reizen we vauit Nederland naar La Grande Breuille.

Zondag 14 juli sluiten we de reis weer af. We vertrekken dan na het ontbijt weer richting Nederland. 

Adres

24 La Grande Breuille, 89520 Lainsecq, France

  Elektriciteit:

  Het voltage is in Frankrijk hetzelfde als in Nederland. De meeste Nederlandse stekkers passen ook in een Frans stopcontact. Zo niet, dan hebben wij voldoende stekkerblokken voorhanden. Vergeet niet al je oplaadsnoeren mee te nemen!! Voor zowel de camera als de telefoon.

   Wifi:

   Er is Wifi, maar verwacht geen super snelheid op het Franse platteland. Er wordt overigens gewerkt aan glasvezel, als dat tegen die tijd is aangesloten zijn er op dit vlak geen belemmeringen meer.

   Nederlands

   Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

   English

   This offer is covered by the STO Garant guarantee. You can find the conditions for this guarantee scheme on STO Garant’s website (www.sto-garant.nl/en/downloads).

   German

   Dieses Angebot fällt unter den Garantieschutz von STO Garant. Die Bedingungen dieses Garantiesystems stehen auf der Website von STO Garant (www.sto-garant.nl/de/downloads).