fbpx

Verdiepingscursus Natuurfotografie Roots Academy 2023

Na een succesvolle eerste basiscursus natuurfotografie organiseren we vanaf februari 2023 een  verdiepingscursus natuurfotografie in samenwerking met het tijdschrift Roots.

De verdiepingscursus natuurfotografie is bedoeld voor natuurfotografen die al het een en ander aan ervaring hebben opgedaan, bijvoorbeeld in de basiscursus natuurfotografie of door eigen ervaring, maar die zich graag verder willen ontwikkelen in de verschillende aspecten van natuurfotografie. Je beschikt over een digitale (spiegelreflex)camera met verwisselbare lenzen of een systeemcamera met een zoomlens. De onderwerpen die worden behandeld zijn divers, van landschap- tot vogelfotografie en van insecten tot zoogdieren. Je bent bereid en in staat om 6 keer per jaar naar een mooie fotolocatie ergens in Nederland te komen. Verder heb je een computer of laptop waarmee je een bijeenkomst in Microsoft Teams kunnen bijwonen en waarop je Adobe Lightroom hebt geinstalleerd.

OPZET VAN DE VERDIEPINGSCURSUS

De verdiepingscursus natuurfotografie bestaat uit 1 cursusdag over het gebruik van Adobe Lightroom, 5 bijeenkomsten via Microsoft Teams en 5 velddagen. Om op tijd, met het mooie licht, in het veld te kunnen zijn vindt de theoretische inleiding bij deze cursus op donderdagavond voorafgaand aan de lesdag via Teams plaats, van 19.30 tot 21.30. Na deze theoretische inleiding volgt een week later op vrijdag de praktijkdag op een locatie, passend bij het onderwerp van die dag, met een verzorgde lunch in het veld.

10 februari 2023

Inleiding in de workflow en het gebruik van Adobe Lightroom. Op veler verzoek gaan we deze dag geheel besteden aan het downloaden van je foto’s, het uploaden in Lightroom, de basisprincipes van het nabewerken en het exporteren van het bewerkte bestand. Ook onderwerpen als HDR (high dynamic range) en stitchen, het aan elkaar “plakken” van een foto om een panoramabeeld te maken zullen hierbij aan bod komen. De dag vindt plaats in De Schaapskooi, het natuurcentrum van de Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden, Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd. Je hebt voor deze dag naast je camera ook een laptop met daarop Adobe Lightroom nodig. Indien gewenst kan deze worden gehuurd.

16 maart teamsmeeting / 24 maart velddag

Vogels op en rond de Pier van IJmuiden. De Pier is bij vogelaars uit heel Nederland een begrip. Omdat hij zo ver de zee in steekt kun je hier vogels zien die normaal gesproken vooral boven open zee vliegen. Jan van Genten, stormvogeltjes, jagers… Het is erg afhankelijk van de weersomstandigheden en vooral windrichting hoe dichtbij die soorten komen. Maar los hiervan zijn er altijd steenlopers, plevieren, strandlopers, meeuwen en heel veel andere soorten te zien. Daar komt bij dat op het strand eigenlijk altijd wel drieteenstrandlopers te zien zijn, misschien wel de meest fotogenieke van alle strandvogels…

In het theoretische deel voorafgaan aan de velddag zullen we het vooral hebben over de manier waarop je vogels het beste kunt benaderen, brandpuntsafstand, sluitertijden en meer.

   

25 mei teamsmeeting / 2 juni velddag macrofotografie insecten

In mei duiken we in een hele andere wereld, die van de voorjaarsvlinders en andere insecten. Dit is het seizoen waarin talloze vlindersoorten actief zijn. Zoals het oranjetipje, icarusblauwtje en de bonte zandoog. We gaan naar een gebied waar deze soorten actief zijn en waar ook allerlei prachtige planten staan te bloeien in dit seizoen. In de bespreking vooraf hebben we het niet alleen over zaken waar je bij macrofotografie op moet letten, zoals scherptediepte, bokeh, achtergronden en zo, maar ook over het gedrag van vlinders en andere insecten. Waar zitten ze, hoe gedragen ze zich en hoe kun je daar je voordeel mee doen als je ze wilt fotograferen.

    

27 mei extra workshop Everdingerwaard

Optioneel, een extra workshop in de Everdingerwaard. Hier zitten volop vogels, is de mogelijkheid voor landschapsfotografie en zijn (afhankelijk van het voorjaar) volop bijzondere planten en insecten. We gaan deze dag een half uur voor zonsopkomst het veld in om op tijd klaar te staan voor de frêle kleuren die de ochtend ons biedt.


22 juni teamsmeeting / 30 juni velddag

We blijven ons in de maand juni bezig houden met schoonheid op de vierkante centimeter. Dit is de maand dat volop orchideeën en andere mooie planten hun pracht aan ons tonen. Omdat planten nou eenmaal beter stil zitten dan beestjes is dit ook bij uitstek een onderwerp waar we kunnen oefenen met creatieve technieken. Dubbelopnames, bewuste onscherpte, kleurvlakken, dit zijn een paar van de zaken waar we ons zowel in theorie als in het veld mee bezig gaan houden.

   

15 september

Extra velddag naar nog nader te bepalen natuurgebied

12 oktober teamsmeeting / 20 oktober velddag

Eind oktober burlen de damherten dat het een lust is in de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Dat is een spektakel dat je als natuurfotograaf ooit een keer moet hebben meegemaakt en dan wil je daarna alleen nog maar meer… Vooraf wordt besproken waar je allemaal op moet letten, hoe je je belichting en scherpstelling regelt in een wat meer donker bos en hoe je om moet gaan met keuzestress als de herten aan alle kanten om je heen vliegen. De toepassing van al die kennis vindt dan tijdens de velddag plaats.

    

9 november teamsmeeting / 17 november velddag

Paddenstoelen en herfstkleuren

In deze tijd van het jaar zijn er naar verwachting volop paddenstoelen en kleuren de bossen ook nog mooi. We gaan naar een topgebied voor paddenstoelen, de Kaapse bossen bij Doorn. Hier leer je, naast het fotograferen van paddenstoelen, ook hoe je daarbij gebruik kunt maken van een reflectiescherm, lampjes, lightboxen en dergelijke.

     

Foto Henkjan Kievit Vlinderfotografie tijdens workshop natuurfotografie

 

Praktische informatie

De theorie wordt gegeven via Microsoft Teams op een donderdagavond van 19.30 tot 21.30 een week voor de velddag. De bijeenkomst wordt opgenomen en is later terug te kijken als je er die avond zelf niet bij kunt zijn.

De velddagen vinden op vrijdag plaats, met wisselende start tijdstippen. We starten meestal een half uur voor zonsopkomst in het veld en eindigen zo’n 8 uur later. Als het voor het onderwerp niet nodig is kan het starttijdstip wat later zijn en natuurlijk laten we ons ook leiden door de weersomstandigheden en het bijbehorende licht.

Extra workshops beginnen ook een half uur voor zonsopkomst en eindigen zo’n 8 uur later. Kosten € 120,- per dag, voor Roots abonnees € 100,-. Dit is, zoals gebruikelijk bij deze cursus, inclusief lunch, koffie, thee en fris.

Maximum aantal deelnemers 15.

De dag over workflow en het werken met Adobe Lightroom vindt plaats in

De Schaapskooi, natuurcentrum van de Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden, Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd.

Kosten hele cursus € 825,-, abonnees van Roots betalen € 695,-

Info & aanmelden:

Je kunt je aanmelden door op de button hier rechts te klikken en dan het formulier in te vullen. We nemen daarna spoedig contact met je op. Let op, de vorige keer was de cursus in no time volgeboekt. Wil je graag deelnemen, wacht dan niet te lang met aanmelden.

Geen STO Garantieregeling van toepassing

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

DATA VERDIEPINGSCURSUS

10 februari   Cursus dag workflow en light room        

16 maart  Teamsmeeting Theorie vogelfotografie                                 

24 maart Vogelfotografie                                              Velddag op Pier van IJmuiden

25 mei  Macrofotografie vlinders / insecten             Teamsmeeting

27 mei Vogels, landschap                   Extra velddag Everdingerwaard

2 juni Macrofotografie vlinders/insecten             Velddag Everdingerwaard / Buren

22 juni Macro en creatieve fotografie orchideeën   Teamsmeeting

30 juni Macro en creatieve fotografie orchideeën   Tichelterrein Buren

15 september Extra velddag in nader te bepalen gebied

12 oktober Damhertenbronst                                          Teamsmeeting

20 oktober Damhertenbronst                                          A’damse Waterleiding Duinen

9 november Paddenstoelen                                              Teamsmeeting

17 november Paddenstoelen en herfstkleuren                      Kaapse bossen